Saturnus Nyelviskola Miskolc

Hírek, érdekességek

Van még hova fejlődnie Magyarországnak a nyelvtudás terén is

Több száz millió eurót szán a következő években az Európai Unió a nyelvoktatás fejlesztésére, ennek Magyarország is nagy hasznát veheti, hiszen a magyarok a közösség sereghajtói közé tartoznak az idegennyelvtudás tekintetében - mondta Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős biztosa.

 

Van még hova fejlődnie Magyarországnak, az Eurobarometer legutóbbi felmérése szerint ugyanis Magyarország a tagállamok között az utolsók között van az állampolgárok nyelvtudása alapján. A magyarok mindössze 25 százaléka beszél valamilyen idegen nyelvet - hangsúlyozta Leonard Orban az MTI-nek adott interjújában. Hozzátette: az Európai Bizottság kész segíteni annak érdekében, hogy minél több magyar tanuljon nyelveket.

A kérdésben politikai párbeszédet kell folytatni a magyar döntéshozókkal, át kell adni a tapasztalatokat, közösségi programokat kell támogatni - sorolta a feladatokat a biztos.

A nyelvtanulásra több száz millió euró áll rendelkezésre az európai projektek keretében. Például csak az élethosszig tartó tanulás programban összesen 120 millió euróra lehet pályázni - tette hozzá a politikus.

Az európai forrásokból a kisebbségek nyelvhasználatának megőrzésére is juthat majd - mutatott rá Leonard Orban.

Az európai biztos azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy tárgyalt az Országgyűlés európai ügyek bizottsága, a kulturális és sajtóbizottság, valamint az oktatási és tudományos bizottság tagjaival.

Az összevont bizottsági ülésen Leonard Orban kiemelte: az Európai Bizottság célja, hogy a uniós állampolgárok legalább két idegen nyelvet beszéljenek. A biztos arról is beszélt, hogy az angol nyelv használata önmagában nem elegendő a politikai, gazdasági kapcsolatokban.

Fontos az európai nyelvek népszerűsítése is a kontinensen túl, hiszen ezzel az európai kultúrát is meg lehet ismertetni más államokban - tette hozzá.

Az európai biztos azt követően érkezett háromnapos magyarországi látogatásra, hogy szeptember 18-án az Európai Bizottság bejelentette a többnyelvűségi stratégia elindítását.

A kezdeményezés célja, hogy az anyanyelvükön kívül még legalább két nyelvet beszéljenek az állampolgárok. Ezen kívül a bevándorlóknak meg kell adni a nyelvtanulási lehetőséget a befogadó országokban.

A stratégiai szerint azért is ösztönözni kell a nyelvtanulást, hogy növekedjen az európai munkaerő mobilitása. A bizottság ösztönözné az Európán kívüli nyelvek oktatását is.

Az Európai Uniónak jelenleg 23 hivatalos nyelve van, emellett nagyjából hatvan kisebbségi és regionális nyelvet tartanak nyilván. A bevándorlókét is figyelembe véve így 175 nemzet van jelen nyelvével Európában.

Forrás: www.stop.hu

 

vissza a hírekhez