Saturnus Nyelviskola Miskolc

Hírek, érdekességek

Profiterol

A profiterol egy igazán ínycsiklandó édesség. Rokona a magyar képviselőfánknak. Aki azt szereti, ebben sem fog csalódni.

 

Hozzávalók:

A tésztához:
200 ml étolaj
200 ml víz
200 g liszt
5 db egésztojás
2 csipet só
A krémhez:
150 g cukor
50 g liszt
5 g vaníliás cukor
3 db egésztojás
400 ml tej
Az öntethez:
500 ml tej
3 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
3 evőkanál cukor
50 g étcsokoládé


Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. A vizet az olajjal és a sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük fakanállal, míg a tészta elválik az edény falától. Levesszük a tűzről. Ekkor egyesével hozzákeverjük a tojásokat, folyamatos, magas fokozatú habosítás mellett, mindegyiket jó alaposan elkeverjük benne. Sütőpapírral fedett tepsire habzsák segítségével kis halmokat nyomunk, majd az előmelegített 220 C-os sütőben kb. 15 perc alatt arany barnára sütjük. Sütés közben ne nyissunk rájuk egyszer sem, egy kicsit sem, mert azonnal összeesnek! Akkor jók, mikor már kellően megpirultak! Ekkor nyissunk rájuk először! A krém elkészítése következik. Egy tálkában a tojássárgájákat kikeverjük 100 g cukorral és a vaníliás cukorral. Egy lábasban a lisztet a tejjel csomómentesre keverjük és főzni kezdjük, folyamatos kevergetés mellett. Belekeverjük a cukros-tojássárgás masszát is és a krémet sűrűre főzzük. Ha a krém kihűlt, a tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük és óvatosan a kihűlt krémhez keverjük. Legvégül a csoki öntetet készítjük el. A lisztet, a kakaóport és a cukrot összekeverjük, kis tejet öntünk hozzá és csomómentesre keverjük. A többi tejet is hozzáöntjük és tűzre téve folyamatos keverés mellett besűrítjük az öntetet. Közben a széttördelt csokit is beledobáljuk. A kész tésztákat úgy töltjük meg, hogy hústű segítségével kilyukasztjuk őket, kicsit kitágítjuk a lyukat, majd egy kanalas gyógyszerhez használatos adagolóval feltöltjük a belsejüket a sárga krémmel. Egy tálba rendezem a kis profiterolokat és a már kihűlt csoki öntettel leöntjük. Jól behűtve tálaljuk.

vissza a hírekhez