Saturnus Nyelviskola Miskolc

Hírek, érdekességek

Nyelvtanulással az Alzheimer-kór ellen

Tornáztassa agyát!

Kanadai kutatók egy torontói memóriaklinika pácienseit vizsgálva derítették ki, hogy azoknál, akik anyanyelvük mellett rendszeresen egy másik idegen nyelvet is használnak, vagy két anyanyelvűek, öt évet is nyerhetnek, mielőtt elérné őket az időskorúakat fenyegető szellemi hanyatlás.

A csoport másik felét több mint száz olyan idős ember alkotta, aki csak egyetlen nyelvet használ.

A vizsgálat során kiderült, hogy az előbbieknél öt évvel később, 75-76 éves korukban jelentkeznek a szellemi hanyatlás első jelei, így ennyi idővel később kell drága memóriagyógyszereket szedniük, vagy szorulnak külső segítségre.


A torontói kutatók azzal magyarázzák az eredményt, hogy az "agy vérellátása, és hosszabb ideig maradnak egészségesek az idegvégződések. Olyan ez, mint a testnek a sport - magyarázták.

A kanadai Alzheimer-társaság a kutatásra reagálva kifejtette: minden az agyat formában tartó tevékenység segít a szellemi hanyatlás késleltetésében.

Az elmét formában tartó tevékenységek, mint a fiatalkori nyelvtanulás elősegítése a fejlett államok érdeke is, hiszen az átlagéletkor növekedésével milliárdok mennek el az időskori szellemi hanyatlás és az Alzheimer-kór kezelésére.

forrás: hirstart.hu

 

 

vissza a hírekhez