Saturnus Nyelviskola Miskolc

Hírek, érdekességek

Németországi karácsonyi szokások

Sok német tájegységen nagyon régi karácsonyi szokásokkal találkozhatunk. Így pl. a partvidéken a Télapó hajóval jön a tenger felől, hogy a kikötőben köszöntse a gyerekeket és a felnőtteket- A Hanza-romantika a közvetlenül a kikötőben vagy parton rendezett karácsonyi vásárt jelenti.

 

Németország keleti felében található az Érc-hegységbeli fafaragóművészet, az illatos füstölőgyertya-tartó figurák, függőívek, karácsonyi piramisok hazája. Karácsonykor a hagyományos bányász-zenekarok végig vonulnak az utcákon, mint egy óriási népünnepélykor. Az üvegfújó mesterségről ismert Lauscha városka a türingiai Pala-hegységben az üvegből készült karácsonyi díszek bölcsője.

Délről származnak az ismert faragott fa-jászolok. Igazi "jászol-utak"vannak néhány bajor faluban, és "jászol-játékok". Az Alpokban fúvószene és kórusmuzsika hívogatja a vendégeket a hagyományos adventi koncertre.

Nyugaton, a "Német Meseúton" -mely a Hessenben található Hanauból (a Grimm testvérek szülőhelyétől), észak felé, Brémáig vezet- szintén karácsonyi hangulatba kerül a látogató.

Forrás: Német Nagykövetség Budapest

vissza a hírekhez