Saturnus Nyelviskola Miskolc

Hírek, érdekességek

Közös őstől származhatnak az angolok, a skótok és az írek

Az angolok és az írek, a skótok és a walesiek ugyanazon törzs leszármazottai: a genetikusok szerint a törzs úgy 16 ezer évvel ezelőtt a mai Spanyolország területéről vándorolt be a Brit szigetekre, és tagjai a baszkhoz hasonló nyelvet beszéltek.

A némileg sokkoló megállapítással Stephen Oppenheimer oxfordi orvos-genetikus állt elő. A The New York Times részletesen idézett a kutató The Origins of the British (A britek gyökerei) című, hamarosan megjelenő könyvéből, amelyben a szakértő a legújabb DNS vizsgálatok eredményeit figyelembe véve szeretné cáfolni, hogy az írek a keltáktól, az angolok pedig az angolszász hódítóktól származnak.


A genetikai kutatásokat még nem fejezték be, de Oppenheimer már most határozottan állítja, hogy a történészek tévednek, a Brit-szigetek mai lakóinak ősei 16 ezer éve Hispániából vándoroltak be az akkor lakatlan szigetekre, ugyanis ott a jégkorszak teljesen elpusztította az emberi életet. A szigetek eredeti lakói 4000 évvel korábban menekültek délre a jég elől - állítja a tudós, aki szerint az ősök száraz lábbal jutottak át a mai Britanniába, mert az Ír tenger, és a La Manche csatorna még nem létezett, a helyén szárazföld volt.

A kelta bevándorlók 6000 évvel ezelőtt érkezhettek, utánuk jöttek az észak-európaiak. Oppenheimer véleménye az, hogy az angol nyelvet sem az angolszász törzsek hozták, mert ezek valójában vikingek voltak, és az angolnak nevezett nyelv már a rómaiak érkezése előtt elterjedt, a Julius Caesar által belgae-nek nevezett törzs nyelve volt, amelyet Caesar leírása szerint a csatorna mindkét oldalán beszéltek.

A történészek úgy vélik, hogy a szigeteken a római hódítás előtt a kelta nyelv volt a meghatározó, de Oppenheimer ennek is ellentmond, mert szerinte nincsenek kelta helységnevek az országban, pedig azok nagyon tartósak, évszázadokon át megmaradnak akkor is, ha a hódítók más nyelvet helyi színként" került bele némi kelta, angol-szász, vagy viking örökség. Oppenheimer szerint ugyanakkor ez a tény - sajnos - nem változtat az eddigi ellentéteken.

 forrás: (Múlt-kor/MTI)

vissza a hírekhez