Saturnus Nyelviskola Miskolc

Hírek, érdekességek

Gaspacho

A nyári forró napokon nem is esik jobban más, mint egy tányér hideg zöldségleves. Tudják ezt a spanyolok is, ezért már abban az időben is fogyasztották az általuk gaspacho-nak nevezett levest, amikor a Római birodalom légiói megszállva tartották az Ibériai- félszigetet. A fokhagymát - ami mindmáig a levesek egyik legfőbb ízesítője - is a rómaiak hozták magukkal. A többi hozzávaló az ibérektől és a keltáktól, a félsziget őslakóitól származik.

 

Hozzávalók:

7 nagy paradicsom
1 uborka
4 zöld húsú paprika
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 evőkanál vágott zellerlevél

Előkészítés:
Előkészítés: A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, a paprikát kimagozzuk, és mindkettőt a paradicsomhoz hasonló kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felkarikázzuk.

Elkészítés: A kockákra vágott zöldségekből félreteszünk 4 evőkanálnyit, a többi zöldséget mixerben péppé zúzzuk. A pépet leveses tálba öntjük, összekeverjük az olajjal, az ecettel, a petrezselyemmel, a zellerrel, sóval, borssal ízesítjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy sűrű levest kapjunk. A levest legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt belekeverjük a félretett zöldségkockákat, és tányérokba szedve kínáljuk.

vissza a hírekhez