Saturnus Nyelviskola Miskolc

Hírek, érdekességek

Drezdai kalács

A következő receptet azoknak ajánlom, akik szeretnek a konyhában sok időt tölteni. Nekik mindenképpen érdemes ezt az igazán finom német specialitást elkészíteni, de a többiek is nyugodtan hozzáláthatnak, mert a végeredményben nem fognak csalódni.

 

Hozzávalók:

Gyümölcsökhöz:
250 g arany mazsola
150 g aszalt sárgabarack
80 g kandírozott papaja
60 g kandírozott citromhéj
120 g kandírozott narancshéj
1 ek rum
120 g mandulapehely
2 tk vaníliakivonat
3 ek víz
1 citrom reszelt héja

Kovászhoz:
200 g rétesliszt
15 g szárított élesztő
150 ml tej
15 g porcukor
Tésztához:
250 g rétesliszt
1 tk só
1 tk mézessütemény fűszerkeverék
90 ml tej
1 tojás
4 tojássárgája
20 g porcukor
20 g krémsajt
140 g kockára vágott marcipán
150 g vaj
csipet citromhéj
pár csepp vaníliakivonat
Tetejére:
250 g vaj
250 g porcukor

Elkészítés:
A "gyümölcsökhöz" címszó alatti hozzávalókat összekeverjük, lefedjük és egy napig állni hagyjuk. Elkeverjük a szárított élesztőt a liszttel, hozzáadjuk a langyos tejet és a cukrot. 15 percig dagasztjuk, majd hűtőben, letakarva min. 30 percet kelesztjük.
A tésztához elkeverjük a lisztet, a sót és a mézes sütemény fűszerkeveréket. Hozzáadjuk a tejet, a tojást, a tojás sárgákat, a cukrot, a krémsajtot és lágy tésztát gyúrunk belőle. Beledolgozzuk a kovászt, amivel 5 percet dagasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott marcipánt és dagasztjuk. Belegyúrjuk a vajat, hozzáadjuk a citromhéjat, vaníliát. Összedolgozzuk. Végül belevegyítjük az illatos gyümölcsöket. Letakarva 30 percet pihentetjük. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra (gáz: 6-os fokozat). Sütőpapírral kibélelünk 2 db szögletes kenyérformát. A tésztát két részre osztjuk és a formákba igazítjuk. 5 percig pihentetjük, majd sütőbe tesszük. 175°C-ra ( gáz: 4-es fokozat ) csökkentjük a hőmérsékletet és 50 percig sütjük. Rácson hagyjuk hűlni. Miután teljesen kihűlt, tetejüket olvasztott vajjal megkenjük és porcukorral megszórjuk.

vissza a hírekhez