Saturnus Nyelviskola Miskolc

Hírek, érdekességek

A Lefejezett Kakas

nemzetiség: osztrák, német, magyar, román műfaj: dráma eredeti nyelv: német formátum: feliratos

rendezte:
Radu Gabrea

írta:
Radu Gabrea
Bert Koss
Eginald Schlattner (regény)

 

 

A megható és fájdalmas nagykorúvá válásról szóló történet szélsőségesen változó korban játszódik: 1944. augusztus 23-án egy erdélyi kisvárosban a 16 éves Goldschmidt Félix osztálytársaira vár, akik érettségi ünnepségüket ülik. A hagyományos ünnepséggel azonban, amelyre a jól szituált erdélyi szász család fiatal tagja barátait is meghívta, az iskolától való távozásnál sokkal komorabb távozás veszi kezdetét.

A történet izgalmas alkotóeleme az ebben a multikulturális világban élő szereplők sokszínűsége: németek, románok, magyarok, zsidók és romák békés egymás mellett élését és egyensúlyát végzetesen összetörte ez az időszak. A lefejezett kakas az első olyan játékfilm, amely az erdélyi szászok sorsáról szól. Az európai történelem eleddig kevesek által ismert epizódját eleveníti meg, hanyatlásának alkonyán. A film azt a mozzanatot ragadja meg, amint a nagy történelmi események felfalják az azokat megélő gyerekek magánéletét, és elveszik tőlük szülőföldjüket.

A többnemzetiségű szereposztásban helyet kap többek között olyan fiatal román, német és osztrák sztár, mint például Max Riemelt és Teresa Weißbach, valamint olyan tapasztalt tehetségek is, mint Dominic Raacke és Töröcsik Mari. A filmet Erdélyben forgatják német-román-magyar-osztrák koprodukcióként a Film Line általános felügyelete alatt. A stáb tagjai tapasztalt német, román és magyar filmkészítők.

Forrás: www.csv.hu

vissza a hírekhez